středa 3. prosince 2014

Místo mozku nadýchaná houstička

Že má jídlo velký vliv na naše zdraví se v poslední době začalo dostávat do povědomí lidí. Někdo se zřekne masa, mléčných výrobků, jiný jí jako naši dávní předci "lovci a sběrači". Jídlo má vliv na naše trávení, stav pleti, váhu - to jsme ochotni přiznat. Ale že může strava ovlivnit i náš mozek - že to, jak jíme, nám může přivodit deprese, Alzheimerovu chorobu, hyperaktivitu u dětí, nebo naopak zmírnit příznaky daného - to je pro spoustu lidí nemyslitelné. Uznávaný americký neurolog David Perlmutter přináší ve své knize Moučný mozek spoustu (nejen) svých poznatků o "tichých zabijácích mozku", které se dnes a denně objevují na našich talířích.

Nakladatelství Paseka
Pšenice a s ní spojený lepek, sacharidy a rafinované cukry - jsou všude kolem nás. Jsou denně na našem jídelníčku - kdo si dokáže představit snídani bez křupavého rohlíčku, že. Od nedávna jsme přesvědčováni o tom, že chceme-li být "zdraví a hubení", musíme se vyhýbat tukům. Jezte celozrnné pečivo, nízkotučné jogurty, spousty ovoce. Ale co když je tato "sacharidová dieta" tou špatnou cestou? Co když právě sacharidy podporují neblahý růst "madel lásky"?

A jakou úlohu zde hraje lepek? Myslíte si, že když netrpíte celiakií, téma lepku se vás netýká? Dle Perlmuttera právě lepek stojí za zrodem zánětů a onemocnění, jenž trápí spoustu lidí. Věří, že bezlepková tučná dieta dokáže přinést kýžený klid nejen v oblastí migrén, deprese a nespavosti, nýbrž že dokáže přímo ovlivnit vznik degenerativních onemocnění mozku ve stáří. Co když máte zdraví ve svých rukou - pro někoho možná trochu děsivé. 

Co přesně tedy myslím termínem "moučný mozek"? Myslím, že už tušíte. Sáhnu pro nejvýstižnější připodobnění trochu do minulosti. Pamatujete si na velkou mediální kampaň z poloviny 80. let, v níž vláda varovala před užíváním drog? Pokud ano, vybaví se vám vejce škvařící se na pánvi a k tomu působivý komentář: To je váš mozek pod vlivem drog. A váš mozek pod vlivem moučných výrobků je na tom stejně. Škvaří se a škvaří...
V této knize vám to chci dokázat. Pak už je na vás, zda si to všechno vezmete k srdci a změníte svůj způsob života tak, abyste si zachovali bystrý rozum a co nejlepší zdraví až do vysokého stáří. My všichni můžeme mnohé ztratit, pokud nad tímto poznáním mávneme rukou, ale naopak mnohé získat, jestliže je vezmeme za své. 

Na Moučný mozek jsem se vážně moc těšila, zvědavost mě zahnala mezi stránky. A skutečně jsem v knize našla spoustu zajímavých poznatků a myšlenek. Doktor Perlmutter je člověk, který přemýšlí a nebrání se novým a otevřeným postojům - a tím si mě získal. Brala bych víc takových doktorů mezi námi - kterým nevyhovuje jen bezduché předepsání receptu na léky. 

Přesto však jsem v jedné chvíli měla s knihou problém - příliš mnoho výzkumů a studií zahltilo zhruba prostřední část knihy, což se pro mne stalo čtenářsky nestravitelným. Byla jsem z toho upřímně zoufalá, neb jsem poctivá a čtu vše. Po nějaké chvíli jsem to vzdala a pasáže přeskakovala. Udělala jsem dobře, protože v další části se skrývaly informace, o které bych nerada přišla. 

Knihu bych doporučila všem, kdo mají otevřenou mysl a téma vlivu stravy na zdraví je opravdu hodně zajímá. Ostatní by se, bohužel, mohli trochu nudit nebo ztrácet. 

Za zprostředkování recenzního výtisku knihy Nakladatelství Paseka vřele děkuji Webmagazínu Rozhledna!

Autor: David Perlmutter

Překladatel: Barbora Chrudinová
Počet stran: 344
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2014

25 komentářů:

  1. Docela by mně zajímalo, jestli neco z toho budeš přemýšlet i praktikovat :) Mně osobně knihy se statistickými údaji spíše vyhovujou, bez nich se mi zdá, že autor vaří z vody, ale pokud je jich až příliš, tak je to příliš :)
    Jsem moc ráda, že už i u nás (čr/sr) začíná prosakovat informace o mouce a cukru jako o bílem jedu a kvalitním tukům se dává zelená. Není nic smutnějšího, než vidět mladou mámu, co kupuje dětem nízkotučné jogurtu v dobré víře, že dbá o jejich zdraví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mě docela také, ale tady už toho jednu chvíli bylo vážně moc, až se mi s knihou trochu chtělo praštit... No, přemýšlím nad tím hodně. :D Ale už jsem ze všech těch informací docela přehlcená a pořádně nevím, co si mám myslet.

      Určité zdroje dělají "bubu" na maso, že se příliš dlouho rozkládá ve střevech a dělá neplechu (což se zánětem moc nepotřebuji), někdo haní mléčné výrobky, on tu třeba sýry docela dává... jednou čteš, že ovoce a zelenina super, jindy že rýže a kukuřice super, on tady třeba ani tu rýži a kukuřici nedoporučuje - a já ji mám ráda a dělá mi dobře...

      Myslím, že zdraví dost záleží i na psychice, hlavně na psychice. A myslím si, že mi méně ublíží, když si dát s chutí rohlík, než když budu v depresích z toho, co jsem to zase, proboha, dala do úst a snědla...

      Myslím, že nic se nemá přehánět a každý by si měl najít svou schůdnou cestu. Jednou jsem žila úplně bez mouka/cukr a řekla bych, že to byl docela extrém... Jo, teď jsem sice tlustší a možná i méně psychicky vyrovnaná. :D

      Ale já nevím, prostě si myslím, že každý by si měl najít tu svou cestu - a pokud se s ní nesžiješ, je úplně jedno jak moc je zdravá, protože to v tobě zkrátka psychicky nerezonuje... tak, snad se v tom chaosu dá něco pochopit. :D

      Ale jinak jsem samozřejmě ráda, že se tohle sem dostává - upřímně, když ti doktor na gastru řekne, že máš chronický zánět střev a ty se zeptáš na dietu a on ti řekne, že není třeba, je asi něco decánko blbě...

      Vymazat
    2. Čo sa psychiky týka, tak úplne súhlasím. Ak má človek v práci a doma permanentný stres, tak sa môže stravovať aj bio korienkami od rána do večera a nepomôže to.

      No ono bohužiaľ je pravda taká, že dnes už nie je zdravé nič. Ani maso, ani ovocie, zelenina taktiež nie. Zostáva nám už len vyberať z toho zlého to menšie zlo.

      Je to smutné, kam to človek dotiahol.

      Inak, ja som na "múka/cukor free" strave, samozrejme, nerobím scény, ak idem jesť do reštaurácie.. a mne osobne to vyhovuje, ale chcelo to pár mesiacov na adaptáciu. Ale úplne chápem, že niekto proste chce jesť čerstvý chlieb, veď je to rozkoš, akej na svete páru niet :) Mňam! :)

      Vymazat
    3. Taky pravda - že vybíráme nejmenší zlo... Když i Mekáč dokáže vyrobit hranolky za použití brambor, soli a dalších nejméně 15ti složek. :D => Tím chci říct, že je fascinující, jak se z něčeho na první pohled jednoduchého dá udělat "laboratorní pokus"...

      Tak to je fajn, že Ti to dělá dobře. Já na ní byla také, ale nějak jsem zase pomalu, polehku sklouzla zpět a teď se snažím dostat zpět - a moc mi to nejde. Protože je to jak odvykačka. :D

      Vymazat
  2. Obdivujem ludi co dokazu zit bez peciva, ja medzi nich bohuzial nepatrim :-) Kazdopadne sa snazim zit, varit a piect zdravsie a velmi ma tesi ze vychadzaju knihy aj s takouto tematikou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, žila jsem bez a už jsem k tomu zase sklouzla. :D Když si na trhu koupím ten čerstvý chleba a doma se do něj zakousnu, aaach... No nic... Ale také se snažíme žít zdravě - i když mám obrovské mezery a vím, že to jde líp... ale třebas k tomu opět směle dojdu... :)

      Vymazat
    2. Pro mě je to snadné mě prostě pečivo chutná jako kdybych jedla penumatiky a moje tělo ho nechce a dokonce už ani těstoviny mi nechutnají.

      Vymazat
  3. Já sice obdivuju lidi, co si třeba pečou doma, nebo se pečiva vzdají, ale já bych to nezvládla. Jím nezdravě (trochu) a je mi to jedno! :D
    Super recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, důležité je, že se cítíš v pohodě! :) To je to nejhlavnější. :) Když Ti to vyhovuje, je to lepší, než kdyby jsi "šla přes sebe". :) A díky za pochvalu. :)

      Vymazat
  4. Mmm taky bych se měla konečně naučit jíst bez toho pečiva, ale v mém shonovém životě je to to nejrychlejší, co se dá spořádat, ale i tak jsem to trochu zkrouhla. Zajímavá kniha, statistiky jsou fajn, ale odsud posud :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se zadaří, až budeš v novém. :) Budeš mít trochu klidu, zvolní se to a uvidíš, půjde to samo. :) (I když já mám co říkat. :D)

      Vymazat
  5. Kniha vypadá velmi zajímavě! Asi si jí přečtu :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavá kniha na zajímavé téma. :) Jsem ráda, že si i k nám tyhle informace našly cestu, ale přijde mi, že je toho kolem mě poslední dobou prostě moc. Nejezte pečivo, nejezte maso a když už jste v tom, tak radši ani vejce a mléčné výrobky. Já nevím, ale já bych nemohla jíst pořád jenom ovoce a zeleninu. :/
    Chápu, že to není všechno najednou a že žádná kniha nepropaguje nejíst nic, ale poslední dobou se vážně nevyznám v tom, co je vlastně správné a co ne...
    Každopádně pěkná recenze. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. :) Ano, musím s Tebou souhlasit - taky jsem trošku přehlcená a pomalu si přestávám vědět rady s tím, "co si myslet". Tady v té knize je styl jídla asi nejbližší nyní oblíbené Paleo dietě. Docela přemýšlím, že bych ji zkusila, ale zas mě "děsí" příliš toho masa...

      Takže to není jen o zelenině/ovoci, ale chápu, jak to myslíš. :) Každopádně mě toto téma zajímá a co má většina dost společného - mouka a rafinované cukry e-e.

      Vymazat
    2. Tak ešte štúrnem nosom aj sem :) Paleo nie je o mase. Samozrejme, vhodne je jest kvalitne hovadzie, ale nie je to strava vyskladana na mase. Je to strava vyskladana na kvalitnom tuku s vhodnym pomerom Omega 6: Omega 3. Ja myslim, že nie je potreba byť Paleo fanatik, niektorí to totálne preháňajú. Ale ten obecný princíp Paleo je, podľa mňa, skvelý :)

      Vymazat
    3. Šťourej, šťourej. :D No, já o tom zas tolik načteno nemám, ale přišlo mi, že co jsem našla byly variace na maso+zelenina a vejce+avokádo - samo, trošku přeháním... ale přišlo mi, že toho masa je tam dost...

      Vymazat
    4. Ako vravi Orvokki dolu, v Paleu nie je az tak vela masa. Trik je inde. Ked clovek prejde zo sacharidoveho na tukovy metabolizmus, skladba enzymov v traviacom trakte sa meni. Dokaze rychlejsie reagovat na tuky+proteiny. Co robi ludom najvacsi problem je obmadzenie ovocia. Ja som to tiez najskor nechapala, ale teraz mi to uz nerobi problem. Osobne si myslim, ze aj tak je najvodnejsie papat sezonne ovocie, proste to, co momentalne rastie na zahrade. Ja osobne siaham v 99% po jablkach. Trik je v tom, ze telo zacne vyuzivat primarne spravne tuky a na tom je to cele zalozene. Ale takto napisane to pride strasne radikalne, je to sila zvyku. Urcite je lepsie napr. pracovny tyzden ficat paleo a potom si dat klasicky nedelny obed, ako kazdy den byt na muke a trpiet unavou ako pes (to bol moj pripad) :))

      Vymazat
  7. Život bez pšenice si náhodou nečítala? Ja len, či to nie je podobné. Ale ďakujem za tip, túto knihu som nepoznala a práve knihy s touto tématikou mám rada, keďže sama sa stravujem paleo a už viac ako rok je môj život bez pečiva, cestovín atď. Že je tam kopec odborných vecí a výskumov mi iba vyhovuje. Takže to vyzerá presne ako kniha pre mňa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nn, nečetla, ale odkazuje na ni občas. :) Myslím, že to co on tam propaguje za "styl" je asi nejbližší právě paleu - i když on má v tom nechané i sýry a to paleo tuším ne? (Moc se neorientuju, pardon).

      A jak Ti po paleu je? Já mám trochu strach z toho přehršle masa - není Ti z toho těžko? Docela by mě to zajímalo. Koukám, že máš na blogu i nějaké to jídlo (sakra já mám hlad :D). Co bys mi v tomhle směru doporučila za literaturu? :)

      Vymazat
    2. Syry a obecne mliečne výrobky sú povolené v primal verzii palea. Ja som po mliečnych výrobkoch vyhádzaná na tvári, takže sa im vyhýbam.

      Inak po paleo sa cítim dobre, toho mäsa nie je až tak moc, skôr hromada zeleniny bola spočiatku nezvyk. Ako literatúru odporúčam Jídlo na prvním místě (Jan Melvil, 2014), to je taká najdôležitejšia kniha v tejto oblasti by som povedala, je tam program Whole30, na základe čoho zistíš, ktoré potraviny ti vyhovujú a ktoré škodia. A je to vhodné i pri zdravotných problémoch, v knihe je všetko veľmi dobre vysvetlené.

      Vymazat
  8. Když jsem zkoušela v rámci testování Malé knihy štíhlosti fungovat bez pečiva, jen na zelenině, libovém mase, rybách, rýži , tak kupodivu mi pečivo ani nechybělo a cítila jsem se moc dobře. Jenže.... Když ono je to tak dobrý. Zvlášť ty buchty a cukroví a tak O:-) Ale snažím se moc nehřešit. Některý věci mi prostě už nedělají dobře. Paleo dieta i raw mi přijdou jako fajn zpestření, ale na pořád bych to asi nedala. Jo a chleba si peču doma sama a je hrozně jednoduchej, dá se to zvoládnout i bez pekárny v obyčejné troubě, a je naprosto skvělej. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach ano - bábovky, muffinky, koláče,... také podléhám. :D

      Vymazat
    2. Podle mne není ani tak chyba v nás jako v tom, co nám nabízí český trh s potravinami.

      Vymazat
  9. Také se ke knize vyjádřím.

    Toto není jen kniha o zdravé stravě, ani zdaleka to tak neberte. Toto je volání o pomoc lidstvu, a to doslova. Fundovaný americký neurolog zde shrnuje poznatky nejnovějšího bádání na poli výživy. Vyslovuje revoluční závěry a bourá stará dogmata. Nehodlám tu rozebírat, nakolik autor dokázal správně nastínit a pochytit realitu dnešního světa, ale za sebe si troufám tvrdit, že je více než přesvědčivý a ten, kdo se zajímá o zdravou stravu a vlastní zdraví obecně (což by měl být každý, protože až tehdy, když zdraví ztratíme, si uvědomujeme, oč jsme přišli) by měl po této knize sáhnout v prvé řadě, ačkoliv já sám jsem ji objevil zcela náhodou, když jsem čekal na autobus.

    Knihu sice nadmíru doporučuji, vyskytuje se tu ale problém. Kniha je psána pro Američany a náš stát je oproti možnostem USA trochu někde jinde, takže pokud byste dejme tomu přistoupili na to, co autor v této knize píše, berte také na vědomí to, že cesta, ke zdraví podle tohoto receptu nebude vůbec lehká, neboť náš trh je na tento nový pohled na moderní vývoj člověka zcela nepřipraven.

    Rooz (http://www.databazeknih.cz/uzivatele/rooz-1029)

    OdpovědětVymazat